Penyebab dari Ayam Petarung Menjadi Ayam Leres

Penyebab dari Ayam Petarung Menjadi Ayam Leres


Setelah selesai bertarung, pasti memiliki masalah saja pada ayam aduan. Salah satu masalah pada ayam petarung adalah ayam leres. Apa itu ayam leres?

Ayam leres merupakan sebutan bagi ayam yang sedang mengalami jatuh mental. Ayam petarung boleh jatuh mental apabila ayam tersebut kalah.

Ayam yang sudah mengalami jatuh mental akan menyebabkan ayam laga tersebut menjadi tidak berani lagi untuk bertarung kembali sebab takut merasa kalah. Tentu ini akan menyulitkan kita.

Untuk mengatasi masalah tersebut, yang boleh kita lakukan adalah menjaga ayam tersebut dan melatihnya kembali supaya trauma kekalahan tidak terbayang lagi oleh ayam tersebut.

Selain dapat mengalami jatuh mental, apa-apa saja masalah yang boleh berlaku pada ayam bangkok pasca diadu?

Sebuah rekaman video ayam petarung yang memberikan tontonan bagaimana gejala dan ciri ayam leres itu dapat kita amati juga. Masalah yang boleh berlaku pada ayam pasca diadu diantaranya adalah sebagai berikut.

Takut atau Terkejut

Tidak selamannya masalah yang terjadi pada ayam petarung sebab baru saja selesai bertarung. Ada juga ayam laga yang mengalami masalah diluar dari pertarungan. Salah satu masalah yang dapat berlaku di luar dari pertarungan adalah takut ataupun terkejut.

Ayam boleh takut atau boleh terkejut apabila sabung ayam tersebut pernah merasakan dikejar oleh hewan yang memiliki size lebih besar daripadanya.

Sedangkan ayam yang boleh kaget apabila ayam tersebut mengalami kejadian yang membuat ia kaget. Ayam yang mempunyai rasa takut dan mempunyai rasa kaget biasanya tidak punya keberanian untuk bertarung.

Trauma Akibat Kalah

Selepas bertarung setiap ayam pasti akan mengalami trauma. Terutama ayam petarung yang kalah dalam pertarungan tersebut. Trauma yang dikarenakan kekalahan ini harus segera diatas.

Jika tidak segera diatasi maka akan mengakibatkan ayam tidak mau bertarung kembali. Untuk itulah, harus dengan cepat atasi trauma akibat kalah yang dialami oleh ayam supaya tidak berterusan.

Keturunan

Masalah yang ada pada adu ayam dapat diturunkan pada keturunannya. Jika induknya mengalami suatu masalah yang tidak dapat diselesaikan, maka nantinya keturunannya juga akan seperti itu. Contoh masalah yang boleh berlaku pada ayam adalah tidak mempunyai keberanian.

Nantinya keturunannya pasti akan mempunyai masalah yang sama iaitu tidak mempunyai keberanian juga. Walaupun nantinya anak ayam mempunyai teknik bertarung yang bagus tetapi tidak mempunyai keberanian tidak akan berguna nantinya.

Adakah ayam yang mempunyai masalah dapat disembuhkan? Ayam yang mempunyai masalah memang boleh diobati. Akan tetapi, untuk menyembuhkannya memerlukan masa yang lama.

Tidak hanya memerlukan masa yang lama saja tetapi juga diperlukan kesabaran yang extra supaya penyembuhan ini sukses.

Penyembuhan yang mengalami kegagalan akan menyebabkan proses penyembuhan perlu dilakukan daripada awal kembali. Salah satu cara yang boleh kita gunakan untuk menyembuhkan ayam dari masalahnya adalah dengan meletakkan ayam pada sekumpulan ayam betina dan juga ayam aduan yang masih remaja.

Dengan begitu, ayam akan mempunyai rasa percaya diri yang lebih daripada yang sebelumnya. Inilah ayam petarung drop, jatuh mental, kaget ini penyababnya semoga dapat membantu dan berguna.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *